فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 23 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب*، فرهاد پروانه، سید فرزاد ذوالنوری صفحات 1-30

    جمهوری کردستان یا مهاباد در دوم بهمن 1324ش. از سوی قاضی محمد ملقب به پیشوا رسما اعلام گردید و با تحمل فشارهای داخلی و خارجی، سرانجام پس از یک سال، به انتها رسید. بحران کردستان که بر اثر اشغال بیگانگان روی داد، ریشه در مشکلات داخلی هم داشت که با آغاز جنگ جهانی دوم نمایان شد. در این پژوهش، به روش توصیفی- تحلیلی، چگونگی شکل گیری بحران کردستان، تاسیس جمهوری مهاباد و عوامل داخلی و خارجی موثر بر پیدایش و زوال آن بررسی شده است. یافته پژوهش حاکی از آن است که قضیه کردستان و جمهوری مهاباد ریشه در شرایط و زمینه های عصر رضاشاهی و پویش قوم کرد در جهت خودمختاری از دولت مرکزی داشت و دخالت های قدرت های فرا منطقه ای و تحریکات آنان روند این گونه حرکت های قومی را تسریع می کرد. از سویی، ضعف ساختاری و مشکلات درونی جمهوری مهاباد و عمل کرد همان قدرت های بیگانه در سقوط این جمهوری تازه تاسیس موثر بوده است.

    کلیدواژگان: کردستان، کردها، قاضی محمد، جمهوری مهاباد، حزب دمکرات، دولت پهلوی
  • عباس قدیمی قیداری، محدثه هاشمیلر* صفحات 31-48
    به وجود آمدن مناصب و مشاغل حاصل بازخورد شرایط و ضرورت های جدیدی است که در جامعه تعریف می شوند. آذربایجان صدر قاجار نیز ماحصل شرایط و کارکردهای تازه ای بود که فراروی جامعه ایرانی گشوده شد. ویژگی برجسته این ایالت در صدر قاجار نزدیکی به میدان نبردهای ایران و روس بود. به ضرورت نبردها نیاز به مناصب و القاب جدید با ساختاری نظامی احساس گردید که امیرنظام یکی از جلوه های بارز این موضوع بود. نقش کلیدی امیرنظام در هدایت دستگاه دیوانی و نظامی تبریز حتی پس از پایان نبردها، سبب گردید که به فراخور شرایط، مناصب جدیدی نیز تحت سایه او به وجود آیند. از این حیث وزیرنظام یکی از آن مناصبی بود که با پایان نبردها و با نظارت امیرنظام در تبریز آغاز به کار کرد. محدود شدن یک منصب تازه پاگرفته به یک ایالت، چرایی و ضرورت شکل گیری آن در دوره محمدشاه، هم زمان با فروکش شدن بحران نبردها، کارکرد و وظایف آن با نگاهی به شخصیت های دارنده موضوع نوشتار پیش رو است که به روش توصیفی تحلیلی صورت می گیرد. وزیرنظام با دایره اختیارات نظامی و اداری وارد ساختار دیوانی قاجار گردید. با از میان رفتن صاحبان برجسته آن، این منصب چندی به جرگه القاب درآمد و درنهایت به عنوان منصبی نظامی شناخته شد.
    کلیدواژگان: وزیرنظام، قاجار، آذربایجان، ارتش، کارکرد اداری و نظامی
  • ابوذر خسروی*، مریم شهیدی یان صفحات 49-74
    قلعه ها در دوره ساسانیان عمدتا با نقش نظامی و امنیتیبررسی می شوند، درحالی که وسعت کاربری قلعه ها فراتر از مسایل نظامی و امنیتی بوده است و قلعه ها در تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران دوره ساسانی نقش تعیین کننده ای داشته اند. قلعه ها استحکامات نظامی و غیرنظامی بودند که با استفاده از ویژگی های جغرافیای طبیعی و در جهت حفظ امنیت، عموما در ارتفاعات و مرزها ساخته می شدند. مقاله حاضر، با استفاده از روش مطالعه اسنادی و میدانی، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که قلعه ها غیر از کاربری انتظامی و مرزی، چه کاربری های دیگری داشته اند؟ در این مطالعه، ایران به هشت ناحیه تقسیم شده و قلعه های ایران دوره ساسانی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می د هد که قلعه های هر ناحیه دارای کاربری خاصی بوده است؛ هرچند به طور عمده، قلعه ها کاربری نظامی- امنیتی و دفاع از مرزها داشته اند و اکثرا در نقاط سوق الجیشی و مرزی بنا شده اند اما قلعه، یکی از بناهایی هست که در دوره ی ساسانیان از ملزومات شهرسازی محسوب می شده است و قلعه هایی با کاربری تجاری، پرستشگاه، ارگ حاکم نشین که نشان از وجود شهر و تمدن در آن دوره است، وجود داشته است.
    کلیدواژگان: قلعه، ساسانیان، نظامی، امنیتی، ارگ، مرزی
  • حسن زندیه*، میترا پورپاشا صفحات 75-106
    یکی از پیامدهای ارتباط ایران عصر قاجار با اروپای صنعتی، ورود وسایل نقلیه موتوری به ایران بود که با افزایش وسایل نقلیه و فقدان زیرساخت های مناسب در سطوح مختلف، عدم آموزش مناسب و بی نظمی های تردد وسایل نقلیه، نیاز به وجود راهکار سنجش برای تشخیص مهارت رانندگان و رعایت مقررات عبور و مرور، باعث شد که مجوزی برای رانندگان با عنوان «جواز یا پروانه یا تصدیق رانندگی» صادر شود که پس از صدور اولین آیین نامه در سال 1307 ش. عنوان «گواهی نامه رانندگی» یافت و در بیشتر کشورها، به مثابه یک سند هویتی تلقی شده و واجد اعتبار اداری و اجتماعی است. این پژوهش بر آن است با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی، فرآیند تحول شکلی و محتوایی این اسناد و ساختار سندشناسی گواهی نامه های رانندگی در ایران، در پرتو تحول و تکامل قوانین و آیین نامه را بررسی نموده و پیامدهای آن را تبیین نماید. دستاورد پژوهش نشان گر آن است از آغاز روند صدور گواهی نامه رانندگی تاکنون، با توجه به پیچیده تر شدن مشکلات ناشی از رانندگی و افزایش تردد وسایل نقلیه، روند صدور ساختار و محتوای این مدرک، مکررا تغییر کرده و درنهایت استفاده از گواهینامه های رانندگی مکانیزه و هوشمند و جایگزینی آن به جای گواهینامه های سابق، به منظور ثبت تخلفات رانندگان رایج شد که اثرات مثبت و منفی زیادی در حوزه های مختلف راهنمایی و رانندگی و بهبود کیفی رانندگی و کنترل ترافیک و تخلفات داشته است.
    کلیدواژگان: گواهی نامه رانندگی، سند، شکل صوری، شکل محتوایی، راهنمایی و رانندگی
  • حسن رجبی فرد*، ریحانه شاپوری صفحات 107-132

    هدف این نوشتار، بررسی بحران کردستان در سال‏های آغازین انقلاب با تاکید بر مواضع دولت موقت و گروه های سیاسی فعال در این منطقه است. این مقاله با روش (توصیفی - تحلیلی) به بررسی این موضوع می‏پردازد. مسئله اصلی در این تحقیق، چرایی پدید‏آمدن و استمرار بحران کردستان پس از انقلاب 57 است. برای دستیابی به این اهداف، پژوهش حاضر درصدد است تا به این پرسش پاسخ دهد که دلایل ناکامی سیاست های دولت موقت در حل بحران کردستان چه بوده است؟ یافته‏های این مقاله نشان می‏دهد که وجود عقب ماندگی های تاریخی و سیاست های تبعیض‏آمیز رژیم پهلوی، عامل اصلی پدید آمدن حرکت‏های خود مختاری و جدایی‏طلبانه در کردستان بود. تلاش دولت موقت و برخی گروه‏های سیاسی فعال در منطقه برای حل مسئله به صورت مسالمت آمیز به دلیل وجود نیروهای افراطی در کردستان به نتیجه نرسید و همین مسئله عامل اصلی تداوم و عمیق تر شدن بحران کردستان در سال های آغازین انقلاب بود. همچنین به بررسی سیاست‏های دولت موقت و گروه های سازمان انقلابی زحمتکشان، حزب دموکرات کردستان، مکتب قرآن و سایر گروه های فعال در منطقه خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: دولت موقت، کردستان، سازمان انقلابی زحمتکشان، حزب دموکرات کردستان، مکتب قرآن
  • همت الله شمولی*، محمدعلی بصیری صفحات 133-156

    پلیس از نهادهای ضروری هر کشور و ملتی هستند و هدف از تشکیل آن برقراری نظم و امنیت در داخل کشور و پیشگیری از نفوذ بیگانگان در کشور است، اما در دوره محمدرضاشاه، شهربانی در راستای فراهم نمودن نفوذ انگلستان و آمریکا در ایران نقش ایفا کرد. شهربانی به عنوان یک سازمان ویژه در دوره پهلوی دوم مورد توجه قرار گرفت و تشکیلات آگاهی و اطلاعاتی آن همگام با آمریکا و انگلیس در سرکوب مخالفان سیاسی رژیم مشارکتی فعال نمود. شهربانی را باید از تشکیلات پلیسی اطلاعاتی و امنیتی مهم برشمرد که فعالیت های آن با سرویس های اطلاعاتی آمریکا و انگلستان در دوران پهلوی دوم در یک جهت بود. هدف این پژوهش بررسی و تبیین نقش شهربانی در تعامل های امنیتی آمریکا و انگلیس در ایران در دوره پهلوی دوم است. پرسش اصلی این پژوهش این است که شهربانی چه نقشی در زمینه سازی تعامل و همکاری آمریکا و انگلستان در دوره پهلوی دوم داشته است؟ روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و ابزار تحقیق، بهره گیری از اسناد تاریخی و تجزیه وتحلیل اطلاعات است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهربانی در راستای حفاظت از منافع آمریکا و انگلستان، فراهم نمودن زمینه تعاملات بین آمریکا و انگلستان و حذف مخالفان در داخل کشور اقدام نمود که مهم ترین نتیجه آن کودتا علیه دکتر مصدق در 28 مرداد 1332 شد. شهربانی به صورت مستقیم در اوضاع آشفته کشور با فراهم نمودن زمینه کودتا با آمریکا و انگلیس علیه دکتر مصدق همکاری نموده و در نهایت زمینه اجرای کودتای 28 مرداد را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: کودتای 28 مرداد، امنیت، شهربانی، انگلیس، ایالات متحده آمریکا
|
  • Jahanbakhsh Savagheb *, Farhad Parvaneh, Farzad Zolnori Pages 1-30

    In January 22,1946 ,republic of Kurdistan or Mahabad was officially  announced by Ghazi.Mohammed called Pishva . Finally it was ended after a year under internal, external pressures. The crisis of Kurdistan which had been occurred due to foreign occupations, was also rooted in civil problems that emerged at the beginning of second world war.  In this research the followings have been studied in a descriptive _analytical method the formation of Kurdistan  crisis, establishment of  the republic of Mahabad and internal, external elements effective in it's emergence and decline. The research findings indicate that the discussion of Kurdistan and republic of Mahabad had caused by the situation and grounds of Rezashah period and Kurdish people movement to announce their autonomy from central government and trans-regional powers interferes and their stimulations accelerated such tribal movements.  On the other hand, structural weakness and internal problems of republic of Mahabad and those foreign countries performance have influenced the collapse of that newly founded republic. Keywords:

    Keywords: Kurdistan, Kords, Ghazi.Mohammad, republic of Mahabad, dsectratic party, Pahlavi government
  • Abbas Ghadimi Gheidari, Mohaddeseh Hashemilar * Pages 31-48
    The emergence of posts and occupations results from new circumstances and conditions which are defined in the society. Azerbaijan in the early days of Qajariyeh was also resulted from feedbacks of new situations and functions which had been opened to Iranians. The prominent characteristic of this state in the early days of Qajariyeh was the bbattles between Iran and Russia . Those battles necessarily required new posts and entitles with an army structure. One dominant manifestation of this situation was "AmirNezam".  The key role of Amir Nezam that was conducting Tabriz system even after the wars caused the emergence of new posts as his subordinates . In this regard, the minister of army was one of the posts that had started it's activities at the end of the battles under the supervision of Amirnezam in Tabriz. This writing aims to study the followings: that a newly founded post was just confined to one state, the necessity of it's formation during Mohammed Shah at the same time with the settlement of battles, it's functions and duties considering powerful figures. The minister of army entered into the bureaucratic structure of Qajariyeh having administrative and military authorities.  Disappearing it's prominent holders,this post had become only a title . Finally it was known as a military rank.
    Keywords: VAZIR NEZAM, Azarbaijan, Military, Administrative, military function
  • Abozar Khosravi *, Maryam Shahidian Pages 49-74
    During Sasanid ruling, Fortresses  were basically  considered in terms of their military and disciplinary role, while the fortress's usages have been beyond military issues and they played a key role in social, economic and political transformations of Iran during Sasanid period.  Fortresses were considered as military and civilian fortifications which had  commonly been constructed at heights and boundaries because of their natural geographical features and to maintain security.  The present paper using  documentary and field study aims to answer the question that in addition to military and boundary usages, what other usages have the fortresses had? In this research Iran is divided into 8 areas and the fortresses of Iran during Sasani have been studied.  The research findings showed that fortresses in each area had had a particular usage; However the fortresses were mainly used as military bases to defend boundaries. Most fortresses had been built in  boundaries but the fortress is one of the buildings which had been considered as urban requirement and some fortresses with commercial usage, temples, ruling citadel are seen which shows the existence of city and civilizatin during that period.
    Keywords: fortres, Ssasanian, military structure, ruling citadel, commercial usages, boundary usage
  • Hasan Zandiyeh *, Mitra Pourpasha Pages 75-106
    One of the outcomes of the relationchi between Iran in the Qajar era with the industrial Europe was the import of motor vehicles into Iran. These vehicles led to chaos in their commuting. Therefore, it became necessary to devise rules and reyulations to measure and access the driving skills of the drivers. This led to the issuance of a license which was named (Driving license or Tasdiq Ranandegi) after the issuance of the first rulebook in (1307 A.H.) it vas called “Govahi Nameh Ranandegi”. In many countries, this certificate is considered as an identity card and it has social validity. Since the issuance praedure of the first driving license so far, due to the complexity of driving problem and the increase in the number of the commiting vehicles, the issuance procedure and the content of this certificate have vrdergone various changes which has led to numbers revisions cansing positive and negative consequencies in traffic control and commiting violations in driving. The present study attempts, by ancidering library sourse and documents, to deal with the fotm and content of document related to licenses and the driving licenses extant so as to reveal the changes in the laws and reyultions of the driving rulebook. It also deals with the consequences of changes in the rulebooks and regulations.
    Keywords: Driving license, Documents, form, content-traffic police, Qajar, Pahlvi, Islamic Revolution
  • Hassan Rajabifard *, Reyhane Shapouri Pages 107-132

    The objective of this research is to study the crisis of Kurdistan at the early years of revolution emphasizing on the position of temporary government and active political groups in the region. This study is conducted in a descriptive _analytical method. The main problem of the research is the causes of emergence and persistence of crisis in Kurdistan after 1357 revolution.  The present research aims to answer this question that what reasons caused the temporary government policies failed to solve the crisis of Kurdistan? The research findings showed that the main factor of the emergence of autonomous and separatist movements in Kurdistan was historical retardation and discriminative policies of Pahlavi dynasty.  Efforts by temporary government and some political groups to solve the problem peacefully in the region failed due to the presence of radical forces in Kurdistan. This was the main factor of sustainability and deepening of the crisis in Kurdistan in the early years of revolution.  Moreover we will study the policies of temporary government and laborers revolutionary organization groups ,Democratic party of Kurdistan, Qur'an school and other active groups in region.

    Keywords: temporary government, Kurdistan, revolutionary organization of laborers, Democratic party of Kurdistan, Qur'an school
  • Hemmatollah Shamouli *, Mohammad Ali Basiri Pages 133-156

    Police force is one of the essential agencies in every ccountry which is formed  to provide order and security inside the country and to prevent the influence of foreigners, but during the reign of Mohammed Reza Shah, Municipality played a significant role to provide the influence of UK and US in Iran.  Municipality as a special organization had been considered during second Pahlavi and it's awareness and information organization along with US and UK tried to suppress political opponents of regime.  Municipality should be viewed as one of the important security, information _police organizations which acted in line with informational services of US and UK during second Pahlavi. This rresearch aims to study and to determine the role of Municipality in security interactions between US and UK in Iran  during second Pahlavi . The main question of the research is what was the role of Municipality in providing grounds for interactions and cooperation between US and UK during second Pahlavi? The research method is descriptive _analytical and the research tool is to exploit historical documents and data analysis.  The research findings showed that Municipality directed it's practices to protect US and UK benefits, to provide the grounds for interactions between US and UK and to remove civil opponents. The most important consequence of these actions was the coup against Dr.Musadegh  in 28,August 1332. In the chaotic situation of country,the Municipality cooperated with US and UK directly to provide the grounds of coup against Dr.Musadegh  and finally it provided the grounds for implementing the coup of  28 August.

    Keywords: the coup of 28 August, Security, Municipality, UK, US